Ugrás a kezdőlapra!
Legutóbb frissített tartalmak:
  2024-07-25 Felhívás: A Padányi Katolikus Iskola kar ...
  2024-07-25 Felhívás: A Padányi Katolikus Iskola tak ...
  2024-07-25 Egészségügyi képzéseink a 2024/2025. tan ...
  2024-07-25 Tájékoztató leendő 9. évfolyamosoknak a ...
  2024-07-25 FELHÍVÁS: A Padányi Katolikus Iskola tan ...
  2024-07-25 Osztályozó- és javítóvizsgák időpontjai ...
  2024-07-10 "Határtalanul": a 7.A osztály négy napos ...
  2024-07-04 Beszámoló a Padányi Katolikus Iskola Kar ...
  2024-07-02 Iskolánk oktatója, Börcsök Zsolt az Év M ...
  2024-07-01 Tanulóink eredményei az idei Helikoni Ün ...
2024. július 25. csütörtök
Napi evangélium:

KALENDÁRIUM:
Csernoch János (sz. Ján Černoch/Jan Czernoch 1852-1927) esztergomi érsek, bíboros–hercegprímás halálának 97. évfordulója (1927).
SZENTEK KALENDÁRIUMA:
Szent Anna elhunyta, Idősebb Szent Jakab apostol +42 - Ünnep, Szent Kristóf vértanú +250, Szent Magnerik püspök és hitvalló +596.
 
PARTNEREK

Ugrás a  Tótvázsonyi Tagiskola honlapjára
Tótvázsonyi
Tagiskola


Ugrás a Fenntartó, Veszprémi Érsekség honlapjára
A fenntartó
Veszprémi Érsekség


Ugrás a  Padányi Schola Alapítvány honlapjára

Ugrás Veszprém megyei jogú város honlapjára
VMJV Önkormányzata


Padányi
ÖSD
VizsgaközpontDExam
vizsgaközpontTehetségpont


Ugrás a  Davidikum Római Katolikus Középiskolai Kollégium honlapjára honlapjára
Davidikum
Kollégium


Ugrás a  Davidikum Római Katolikus Középiskolai Kollégium honlapjára honlapjára
Eötvös Károly
Megyei
KönyvtárVisegrádi
AlapNKA-pályázatWacław Felczak
AlapítványÉpületenergetikai
fejlesztésHatártalanul 2023

7.A osztály pályázata

Határtalanul: a 7.A osztály kirándulása a Felvidéken (2023. május 2-5.)


Beszámoló letöltése
(PPT - 164,84 MiB)

Határtalanul: a 7.B osztály kirándulása a Felvidéken (2023. május 2-5.)

Hosszú várakozás után megtudtuk, hogy megnyertük a Határtalanul! program pályázat, így osztályunk négy napos felvidéki körúton vehetett részt május első hetében. Régi magyar várakat és bányavárosokat látogattunk meg.
Május 2-án, kedden korán reggel indultunk a 7.A osztállyal közösen, 5 kísérőtanárral. Az emeletes buszon kényelmesen utaztunk. Néhány óra múlva megérkeztünk Pozsonyba, ahol csatlakozott hozzánk István, a palóc nyelvjárással beszélő kedves idegenvezetőnk. Ő az egész utunk során nagy segítségünkre volt, sok hasznos információval, élménnyel gazdagított minket. Pozsonyban megtekintettük a Magyar Tannyelvű Alapiskolát, a várat, a Szent Márton templomot és annak kincstárát. A belvárosban megcsodáltuk a történelmi múlt emlékeit. Ezt követően a dévényi várhoz utaztunk a Duna-Morva folyók összefolyásánál. A vasfüggöny emlékműnél megemlékeztünk a kommunista rendszer áldozatairól. Első napunk utolsó állomása Galánta volt, ahol megtekintettük az Esterházy család ősi rezidenciáját. A szállásunkra 19.00-kor értünk, elfoglaltuk a szobáinkat és finom meleg vacsorát kaptunk. A 22.00 órai takarodó időpontját egyik este sem sikerült betartani, pedig tanáraink csak jót akartak nekünk, hogy legyen erőnk a másnapi túrákhoz.
Második nap reggel 7.00-kor megreggeliztünk, majd a csomagjainkat bepakoltuk a buszba és a Vöröskői várat tekintettük meg. István fordította nekünk az idegenvezető hölgy szlovák mondatait. A vár a Kárpát- medence egyik legépebben megmaradt és berendezett várkastélya, gyakran volt filmforgatások helyszíne is. Ezt követően Beckó várához látogattunk el, mely bár már csak romjaiban áll, a középkorban Magyarország határvédelmi rendszerének része volt. Délután még egy vár felfedezése várt ránk, Trencsén meseszép várába látogattunk el. A vár Csák Máté főúr sasfészke, valamint gazdag történelmi eljegyzések, esküvők színhelye is volt. Este érkeztünk a szállásunkra Óturán, ahol még volt időnk egy kosármeccsre a sportpályán, valamint a tó felfedezésére is.
Harmadik nap, csütörtökön az előző napok borongós, szeles időjárása után végre kisütött a nap. Nagytapolcsány várának 525 méter tengerszint feletti magasságban fekvő romjait fedeztük fel. Ezt követően ismét buszba szálltunk és másfél óra múlva Kistapolcsányra érkeztünk, ahol a Vadaskertben tettünk látogatást. A hely különlegessége, hogy a Felvidéken egyedül itt található meg az európai bölény. Mire a tanösvény végére értünk, tudásunk sok információval bővült. Délután a Koháry kastélyhoz érkeztünk Szentantalon, ahol idegenvezetéssel már vártak minket. A négyszárnyas, emeletes kastélyban gazdag vadászati, halászati és faipari kiállítást, 17-18. századi eredeti bútorokat tekintettünk meg. A nap zárásaként továbbutaztunk Selmecbányára. Mielőtt elfoglaltuk a szállásunkat, még felkapaszkodtunk a 70 méter szintkülönbséggel rendelkező barokk Kálváriához. A hegytetőről csodálatos kilátás nyílt a városra, még a Tátra havas hegycsúcsait is láttuk a távolban. A szállásunk itt Selmecbányán volt, a meleg vacsorát egy közeli, hangulatos étteremben szolgálták fel nekünk.
Utolsó nap, pénteken kora délelőtt Selmecbánya nevezetességeit (Szentháromság szobor, Petőfi emléktáblája az evangélikus líceum épületén), majd az Óvárat tekintettük meg. A selmecbányai Óvár középkori templomból lett erőddé alakítva. Selmecbányán főleg aranyat és ezüstöt bányásztak, Besztercebányán rezet. Besztercebányán sétáltunk a főtéren, kb. 100 lépcsőn felkapaszkodtunk az óratoronyba, ahonnan lenyűgöző látvány tárult elénk. Jutott idő fagyizásra is. A városfalak kiépítése Mátyás király nevéhez fűződik. Ezt követően Zólyomba utaztunk, ahol a belső várkapunál Balassi Bálint emléktábláját kerestük fel. A belvárosban még volt egy kis szabadidőnk, mielőtt elindultunk hazafelé.
Utunk során többször is kaptunk szabadidőt , így volt alkalmunk egy kis szuvenír beszerzésére. Idegenvezetőnk István a buszozás során többfordulós kvízzel tette próbára a csapatok tudását. Ez nem csak szórakoztató volt, de hasznos is, így jobban tudtuk rögzíteni a rengeteg új élményt, tudást.
Hamar eltelt ez a pár nap, furcsa érzés volt péntek este már ismét a saját otthonunkban aludni. Nagyon jól éreztük magunkat, szerencsére az időjárás is kedvező volt, bármikor újra elmennénk egy hasonló körutazásra, köszönjük a lehetőséget!


Sulyok Vivien 7.B
Weisz Trisztán 7.B
Hoffmann Dominik 7.B


A weblaplekérésének dátuma: 2024. július 25 csütörtök
© 1991-2024 - Padányi Katolikus Iskola, Veszprém (Hungary)